Voortgang project Buurser pot Mei 2013

De bouw van de Buurser pot vordert met rasse schreden. Zijplanken zijn gestoomd en om de boot getrokken. De spanten zijn gezaagd, geschaafd en geplaatst, beslag gesmeed, zwaarden, roer en mast liggen klaar om gemonteerd te worden. Voor diegenen die het bouwproces willen volgen, ze kunnen op maandag en dinsdag van iedere week op de Waarf in Enter terecht.

Onderwijl is met het waterschap Rijn en IJssel een akkoord bereikt over de vaarroute van de boot vanaf de houtschuur op het Lankheet naar de Buurserbeek. Een vispassage zal gecombineerd gaan worden met drie sluisjes die met de hand bediend kunnen worden. Met deze ingrepen wordt herstelde de Botterbeek: de oude omvloed om de Oostendorper watermolen, weer hersteld. Wie had kunnen denken dat voor het eerst sinds de 18e eeuw weer potten stroomopwaarts zullen varen. Deze beekaanpassingen gaan echter meer tijd kosten dan verwacht, daarom is het plan opgevat om de Buurser pot voorlopig bij de watermolen een ligplaats te geven, zodat vanaf deze (fraaie) locatie dit jaar al proefvaarten kunnen worden gehouden.

Onderwijl is het hout geselecteerd en gezaagd voor de bootoverkapping die gepland is naast de houtschuur aan de Botterkolk. Op dit moment worden de laatste berekeningen gemaakt voor het opzienbarende ontwerp van architect Sybren de Graaf. Het organische ontwerp is mogelijk vanwege een uniek ontwerpprogramma dat houtconstructies mogelijk maakt, die tot nu toe nog niet mogelijk waren of in ieder geval nog niet zijn uitgevoerd. In meerdere opzichten worden verleden en toekomst op deze manier met elkaar verweven. In de loop van de maand juni zal met de bouw worden begonnen.

Categoriƫn: De Buurser Pot, De Houtvesterij
Labels: buurser beek