Buurser Pot doorstaat testvaart

Het bestuur van de stichting Waterpark Het Lankheet heeft maandagmiddag de eerste testvaarten gemaakt met de nieuwe Buurser Pot.

De verkleinde versie van de Enterse zomp, een vrachtscheepje dat rond 1900 heeft gevaren op de Buurserbeek en Schipbeek, heeft de testvaarten op de vijver aan de Lee in Enter goed doorstaan. De scheepsbouwers van de Enterse Waarf zijn in januari begonnen met de bouw van de Buurser Pot, die straks op het waterpark in Haaksbergen zal worden ingezet voor dagelijkse werkzaamheden en toeristische vaarten op de Buurserbeek. De pot biedt plaats aan maximaal vijftien passagiers.

Op de Enterse vijver werd maandagmiddag gevaren met behulp van een elektromotor, maar ook op het zeil. Volgens voorzitter Kees Joosse van stichting Waterpark Het Lankheet was de wendbaarheid en de snelheid van de nieuwe pot opvallend. Bovendien ziet de kleine zomp er volgens Joosse prachtig uit. “Om door een ringetje te halen. De vrijwilligers van de Enterse Waarf hebben echt vakwerk afgeleverd.”

Nu de pot gereed is, wordt hij overgebracht naar Haaksbergen. De bedoeling is dat het vrachtscheepje begin oktober voor het eerst te water wordt gelaten bij Het Lankheet. “Daarmee is het eerste deel van dit project afgerond”, vertelt Kees Joosse. “Volgende week beginnen we met de bouw van een loods op Het Lankheet.” Deze is nodig om de Buurser Pot veilig te stallen.

Het laatste deel van het project is het bevaarbaar maken van de verbinding naar de Oostendorper Watermolen. “Daarover zijn we met het waterschap nog in overleg. Op dit moment zijn we bezig met het zoeken van schippers, zodat we in het voorjaar in ieder geval kunnen gaan varen.”

Tekst: TC Tubantia
Categoriƫn: De Buurser Pot
Labels: houtvesterij, buurser pot, houtschuur, lankheet, waterpark