Buurserpot krijgt dak boven het hoofd
De Graaf beleeft met het botenhuis de vuurdoop van zijn zelfstandig architectenbureau Dynck en heeft gekozen voor een gewaagd ontwerp. De loods wordt ondersteund door een ‘bos’ van gewaterd hout, hout dat lange tijd in het water heeft gelegen en daardoor sterker wordt. De pijlers en draagbalken vormen als het ware enkele bomen waarop het gewicht van het bladerdek (het dak van de loods) rust.
Niet lang nadat De Graaf door het Waterpark Het Lankheet werd gevraagd kwam hij op het idee voor zijn ontwerp. “De loods komt naast een houten schuur te liggen, maar staat wel in een stukje open groen. Om de afstand tussen de schuur en het bos op natuurlijke wijze te overbruggen bedacht ik de bomenstructuur. Gemaakt van gewaterd hout dat zelfs afkomstig is uit Het Lankheet. Eigen hout dus.”
De structuur is vergelijkbaar met het kunstwerk The Sequence, waarmee de Belgisch kunstenaar Arne Quinze in 2008 opzien baarde naast het parlementsgebouw in Brussel. “Maar in Nederland is de constructie uniek. Ook door de software die ik heb gebruikt”, vertelt De Graaf.
Het bijzondere aan de software van de Amsterdamse architect is dat hij het ontwerp van het botenhuis vrijwel alleen kon doen. “Normaal zijn er veel partijen bij een ontwerp betrokken, van de tekenaar tot iemand die de detaillering aanbrengt en iemand die een bouwlijst maakt. Ik teken in het programma mijn ontwerp driedimensionaal en vervolgens rekent de computer uit waar en op welke plekken gaten moeten worden geboord voor de steunbalken en dwarstakken.” Deze balken hebben elk hun eigen stand. Ook een bouwlijst wordt snel samengesteld. Zo ontstaat na het zagen en boren een kant-en-klaar bouwpakket dat door vrijwilligers, timmerman Hans Paf en architect De Graaf zelf in elkaar wordt gezet.
Het resultaat moet een stevige en gelijkmatig verdeelde constructie zijn, want binnenin het botenhuis moet de 2.000 kilo zware Buurserpot kunnen worden opgetakeld aan het dak. Bang dat zijn constructie het vaartuig niet houdt is De Graaf niet. “Alle ontwerpen zijn door een gediplomeerd constructeur nagekeken.” Op basis van die controle verleent de gemeente een goedkeuring voor de bouw. “Bovendien heb ik in het voortraject al een model gemaakt die met enkele millimeters dikke schroefjes in elkaar is gezet. Ik ben er daarna op gaan zitten en wat dacht je? Het model gaf geen krimp.”
Eric Brinckmann, medebeheerder van het Waterpark Het Lankheet, is blij met de komst van het botenhuis. Het project rondom de herintreding van de Buurserpot krijgt daarmee steeds meer vorm. De zomp heeft in de negentiende eeuw op de Buurserbeek en Schipbeek gevaren, maar de vaarroute werd begin vorige eeuw opgeheven. Als het weer niet tegenzit is het botenhuis- aan de Oliemolenweg over enkele weken klaar voor de opslag van de Buurserpot. Halverwege januari besluit het waterschap over het herstel van de omloop van de Botterbeek rond de Oostendorper Watermolen. “We hebben in het historisch centrum van Overijssel kaarten uit 1839 ontdekt. Op basis van die kaarten herstellen we de beekloop, inclusief vistrappen en replica’s van drie historische sluizen.”
Brinckmann hoopt het project aankomend jaar af te ronden. “Zodat. we gedurende 2014 met belangstellenden kunnen varen van”’ af de watermolen. Rond het einde van 2014 of het begin van 2015 hopen we de Buurserbeek tot aan de zompenloods bevaarbaar te hebben." En daarna is het weer tijd voor nieuwe projecten, zegt Eric Brinckmann. “Er ligt een ontwikkelingsplan voor Het Lankheet, dat is aangenomen door de gemeenteraad. Dit plan loopt tot het jaar 2022, dus liggen er de komende jaren nog genoeg mooie projecten op stapel.”

