Tracé Botterbeek wordt in ere hersteld

Waterschap Rijn en IJssel begint op 26 januari met de aanleg van een ‘bevaarbare’ vispassage in de Buurserbeek en met de aanleg van een waterbergingsgebied op landgoed Het Lankheet. Natuurontwikkeling, waterberging en recreatie worden hier volgens het waterschap op een bijzondere manier gecombineerd. De werkzaamheden nemen zo’n drie maanden in beslag.

De Oostendorper Watermolen en de stuwen ter hoogte van de Assinkweg, Schipbeekweg, Veddersweg en Aaftinkweg zijn onneembare hindernissen voor vissen. Ze kunnen hierdoor vanaf de IJssel niet de Buurserbeek opzwemmen naar geschikte paaigronden. Daarom gaat de Buurserbeek hier volgens het oude tracé stromen. De oorspronkelijke loop, de Botterbeek, wordt hersteld. In deze omleiding legt het waterschap cascades aan zodat vissen het hoogteverschil bij de molenstuw kunnen overbruggen. Drie sluizen maken de molenstuw passeerbaar voor vissen en boten.

Het Lankheet gaat er vaartochten houden met een replica van de Buurser pot. Overige stuwen worden vispasseerbaar gemaakt door de stuwen te vervangen door cascades in de vorm van boomstammen.

Tekst: TC Tubantia
Categoriën: Het Waterpark
Labels: Waterschap, buurserbeek, botterbeek, sluizen, vistrap