Pot vaart nog niet over Botterbeek

De Buurserbeek heeft ter hoogte van de Oostendorper Watermolen en de molenstuw een metamorfose ondergaan. Waterschap Rijn en IJssel heeft, in samenwerking met Waterpark het Lankheet, de oorspronkelijke loop van de beek hersteld. Dat betekent dat de Buurserbeek ter hoogte van landgoed het Lankheet weer volgens het oude tracé stroomt.

Die oorspronkelijke loop, de rond 1936 gedempte Botterbeek, is hiervoor opgegraven en verbreed tot zo’n 12 meter. Cascades zijn aangelegd, zodat vissen het hoogteverschil bij de molenstuw kun­nen overbruggen. Kleine sluizen, naar het model van de historische sluizen die vroeger in de Buurser­beek lagen, moeten de waterloop bevaarbaar maken voor de Buurser Pot, een houten platbodem waarmee de Stichting Waterpark fluisterstille vaartochten maakt.

De bedoeling was dat die tochten na afronding van het project over de Botterbeek zouden gaan, maar dat laat naar verwachting nog enkele weken op zich wachten. „De Buurser Pot kan er nog niet varen”, vertelt Wim Oltwater, coördinator bij de Stichting Waterpark. „De sluizen liggen er, maar de hijsinstallaties waarmee de schippers de schotten moeten ophalen zijn nog niet bevestigd.” Volgens Oltwater zijn de installaties klaar, maar is het wachten op een vergunning om de hijsmechanismen te kunnen bevestigen.

„Zodra die laatste vergunning binnen is, gaan we over de Botterbeek varen. We wisten niet dat ook hiervoor een vergunning moest worden aangevraagd, dat is een omissie van de stichting.” Oltwater hoopt dat de vergunning eind deze maand afgegeven wordt. Als de hijsinstallaties zijn bevestigd, volgt een instructie voor de schippers over hoe de installaties moeten worden bediend. „Want veiligheid boven alles”, stelt Oltwater.

Tot die tijd bevaart de platbodem de oude route over de Buurserbeek. Reserveren voor een tocht op woensdag-, zaterdag- of zondagmiddag kan via de VVV.

Varen op andere momenten is in overleg mogelijk. Mail hiervoor naar w.oltwater@kpnmail.nl

Tekst: TC Tubantia
Categoriën: De Buurser Pot
Labels: botterbeek, buurserbeek, buurser pot, watermolen