Eendenkroos in lijm en verf

In de vijvers van het waterpark op landgoed Het Lankheet is begonnen met de teelt van waterlinzen, oftewel eendenkroos. Deze kleine waterplantjes leveren tien keer zo veel eiwitten als soja.

Vloerenspecialist Unipro uit Haaksbergen en Rolsma Advanced Biobased Paints uit Enschede gaan in samenwerking met Het Lankheet onderzoeken in hoeverre dit natuurlijke eiwit kan worden toegepast in hun producten.

Unipro produceert lijmen en coatings, Advanced Biobased Paints, een dochterbedrijf van Gebr. Van der Geest, maakt natuurlijke lijnolieverven. Beide bedrijven spannen zich al vele jaren in voor het verduurzamen van hun producten.

Het Lankheet trekt de kar van het project. Het contact met de twee deelnemende bedrijven werd min of meer bij toeval gelegd, vertelt Ilse van Bodegom van Unipro. „We hadden enige maanden geleden een gesprek over sponsoring. Als onderdeel van het maatschappelijk verantwoord ondernemen- beleid heeft Unipro ervoor gekozen zich de komende jaren aan Het Lankheet als sponsor te verbinden.”

In dat gesprek kwam ook het waterlinzenproject aan de orde, dat toen nog in de kinderschoenen stond. „We bleken dezelfde belangen te hebben en zijn om die reden bij het project aangehaakt. Zo kwam het balletje aan het rollen.” Een toevallig gesprek met grote gevolgen dus, als het aan de drie participanten ligt.

De teelt van waterlinzen op Het Lankheet is onderdeel van een project dat als doel heeft waterlinzen te verwerken tot een waardevol product. De Provincie Overijssel heeft een subsidie beschikbaar gesteld om dit voor elkaar te krijgen. De samenwerkende bedrijven met een duurzame visie hebben de ambitie om waterlinzen op grotere schaal te gaan telen.

Het bedrijf ABC Kroos kan de waterlinzen verwerken tot een tussenproduct met een hoog eiwitgehalte. Unipro gaat onderzoeken of dit eiwit in lijmen en coatings gebruikt kan worden. „In boekbinderslijm en beenderlijm werd dat vroeger ook gebruikt”, weet Ilse van Bodegom.

Rolsma Advanced Biobased Paints in Enschede is gespecialiseerd in duurzame lijnolieverven die zijn ontwikkeld op basis van plantaardige olie. Ook dit bedrijf is sponsor van Het Lankheet.

Rolsma kweekt met de aanbouw van vlas zijn eigen grondstof: lijnzaad. Hiermee is het Enschedese verfbedrijf naar eigen zeggen voorloper in het zo groen en milieuvriendelijk mogelijk maken van natuurlijke lijnolieverven. Het eiwit uit de waterlinzen zal behalve in lijmen en verf worden toegepast in vleesvervangende voedingsproducten zoals groenteburgers, is het streven.

Tekst: TC Tubantia
Categoriën: Het Waterpark
Labels: eendenkroos, waterpark, lankheet, eiwitten