Foto: Emiel Muijderman

Op de bres voor de natuur

Groene Waaier wil aandacht voor natuur. "Politiek moet actiever zijn"

Haaksbergen moet zich meer profileren als groene gemeente. Een initiatiefgroep onder leiding van Maarten jan Leppink heeft daarom een nieuwe organisatie opgericht: De Groene Waaier. Daarin bundelen Landgoed Het Lankheet, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer de krachten.

De Groene Waaier wil meer organisaties aan zich binden. Zowel bedrijven als particulieren. De Groene Waaier begint deze vrijdag. Gedeputeerde Hester Maij verricht de openingshandeling met de onthulling van een bord met het logo van de nieuwe organisatie. Vier heidesnikkers gaan grazen op een heideterrein aan de Hellenveldweg midden in dit natuurgebied. Heidesnikkers zijn kleine koeien, die voorkeur hebben voor jonge struikhei. De komst van deze grazers op heidegrond past in het streven van De Groene Waaier. Die wil de vrijetijdseconomie in de gemeente stimuleren. “In Haaksbergen liggen onbenutte kansen. De gemeente, bedrijven, natuurorganisaties en particulieren kunnen meer voor Haaksbergen betekenen als ze de handen ineenslaan”, zegt Leppink. Hij is de aanjager van dit initiatief.'

Smalspoor

Leppink krijgt steun van landgoedeigenaar Bernard Rouffaer en beheerder-rentmeester Eric Brinckmann van Het Lankheet. Hij heeft wel ideeën over hoe Haaksbergen nog aantrekkelijker kan worden voor inwoners en toeristen. “Denk maar eens aan een smalspoor van het MBS-terrein naar de Oostendorper Watermolen.” En daar overstappen in de Buurserpot, die over de Buurserbeek vaart. “Ook zou het mooi zijn als er weer iets van de Buurserbeek zichtbaar is in het centrum. Dat kan met een ondiepe geul, net zoals dat met de Roombeek in Enschede gebeurt. De Buurserbeek stroomde vroeger door het centrum van Haaksbergen.” De Groene Waaier vraagt ook iets van de lokale politiek. Die moet zich meer inzetten voor de natuur in het buitengebied. Dat gebeurt tot nu toe onvoldoende, vindt Rouffaer. “Natuur wordt als iets vanzelfsprekends gezien. Het is in de politiek geen item. Maar de politieke partijen moeten in Haaksbergen meer op de bres springen voor de natuur.” Rouffaer en Brinckmann zouden het toejuichen als bijvoorbeeld een deel van de toeristenbelasting geïnvesteerd wordt in de natuur. “In natuurgebieden moet van alles kunnen, maar het mag niets kosten. Nu is er bijvoorbeeld de Fotobiënnale, later dit jaar een ATB-wedstrijd in het Lankheet. Ook mountainbikers fietsen door deze gebieden. De natuur komt daardoor onder druk te staan. Voor gebruik van de natuur mag best iets tegenover staan. Jagers betalen om hier te mogen jagen, boeren betalen pacht voor het gebruik van land”, zegt Rouffaer.

Geld

Natuuronderhoud kost geld. “Maar de subsidies lopen terug. Bij de gemeente Haaksbergen is geen geld. Die zegt dat er geen mogelijkheden zijn om de natuur te ondersteunen. Daarom moet er een denkslag komen, waardoor we zelf meer inkomsten kunnen genereren.” Rouffaer denkt aan mobiele lodges in Het Lankheet of het heffen van parkeergeld. Dat laatste gebeurt al bij landgoed Twickel in Delden. “De politiek moet bewust worden hoe belangrijk de natuur voor deze gemeente is”, aldus Brinckmann. “Er komen jaarlijks liefst 600.000 bezoekers naar Haaksbergen. Met die prachtige natuur hier hebben we goud in handen. Maar daar moet ook iets tegenover staan.” De initiatiefnemers van De Groene Waaier verwijzen bij hun ideeën ook naar het klimaatverdrag, dat eind vorig jaar in Parijs door 195 landen is ondertekend. “Het klimaatakkoord vraagt de samenleving meer voor de natuur te doen. We kunnen niet alleen maar gebruikmaken van natuurgebieden. We moeten er ook meer voor over hebben om natuur te versterken.”

Tekst: TC Tubantia
Foto: Emiel Muijderman
Categoriën: Het Lankheet, De Groene Waaier
Labels: groene waaier, lankheet, haaksbergen, natuur, twente