Historische erf brengt lusten en lasten

Boerenhoeve, put, bakspieker, imposante eik. De Stichting Twentse Erven (STE) zet zich in voor het behoud van agrarisch erfgoed.

Ook het verhaal erachter, de verwevenheid met families, buurt of streek, wil de STE levend houden. En wie kan daar beter over vertellen dan de eigenaar of pachter zelf. Tijdens de vierde editie van de Twentse Ervendag deze zaterdag zijn zes boerderijen te bezichtigen, waaronder o.a. Erve De Oppasser op Haaksbergs grondgebied.

De Oppasser

Erve De Oppasser in Het Lankheet is een ander verhaal. De naam wordt sinds 1798 al genoemd en verraadt de functie van de vroegere bewoners: zij hielden een oogje in het zeil op het landgoed. Bertie en Yvonne Weegerink, pachters sinds 2003, delen het verhaal met hun bezoekers. “Niet om te pronken, maar omdat we enthousiast zijn dat we hier mogen wonen.” Het is ze destijds letterlijk gegund. De landgoedeigenaar zwichtte niet voor een fortuinlijk bod op het leegstaande monument. Liever zag hij de Weegerinks, met echte passie voor historisch erfgoed, neerstrijken op Het Lankheet. “Dat is nou iemand met hart voor de streek. Twente is niet te koop. Dat draag je over”, stelt Johan Veldhuis van de STE.

Bertie Weegerink doet al het restauratiewerk zelf. Met oog voor detail. “Het is hobby. Anders houd je het niet vol.” Dat de nadruk doorgaans ligt op behoud van historische gevels en andere karakteristieke erfelementen, vindt hij jammer. “Zeker is dat belangrijk. Maar wat ons betreft doet ook het interieur ertoe. Zelf hebben we de binnenkant zo authentiek mogelijk gehouden. Met materialen en kleuren, maar ook met gebruiks- en siervoorwerpen die passen bij deze streek.” Samen met Yvonne heeft hij een collectie verzameld. Van jachtgeweren, een huwelijkspijp en merklap tot een olielamp en een kabinetkast met linnenrollen. En altijd spullen met een verhaal. “Prachtig om hier te mijmeren in de zon”, zegt oud-Tukker Bert Brummelhuis. “Maar als het regent, ben ik gelijk weg.” Zijn zoon Boris ondersteunt de STE. Hoewel in Brabant geboren, voelt hij verbondenheid met Twente. “Ik houd van de streek met zijn typische boerderijen. In Twente lijken ze echt begaan met hun erfgoed.” Twente is niet te koop. Dat draag je over Johan Veldhuis, Stichting Twentse Erven.

Tekst: TC Tubantia
Categoriƫn: Het Lankheet
Labels: twente, ervendag, Stichting Twentse Erven, Oppaser, lankheet