Vuurwerkschade aan Waterpark Het Lankheet wekt woede

Landgoedeigenaar overweegt sluiting tijdens de volgende jaarwisseling.

Er heerst een serene rust in Waterpark Het Lankheet. Maar dat was rond de jaarwisseling wel anders. Op de bodem van de kidneypools liggen nog de stille getuigen: vuurwerkresten.

Het vuurwerk werd afgestoken door een groep jongeren. “Jongens en meisjes, naar schatting tussen de 12 en 15 jaar oud. Even na kerst heb ik ze betrapt. Maar ze gingen ervandoor”, vertelt Frank Hofstra, assistent-bosbaas van Het Lankheet. Bewoners van het landgoed meldden dat het aanvankelijk kleine clubje richting oudejaarsdag steeds groter werd. “Van vernielingen was toen geen sprake, alleen van vuurwerkrommel. We hebben een extra oogje in het zeil gehouden. En toch is het gebeurd. Het is de eerste keer dat Het Lankheet te maken heeft met dit soort vernielingen.”

Groot was de verontwaardiging toen medewerkers van het landgoed begin januari een ravage aantroffen rond de kidneypools. De trieste balans: drie vernielde kunststof afvoerbuizen, zes dode graskarpers, de oevers en stapstenen bedolven onder een laag vuurwerkresten. “En flarden geĆ«xplodeerde drankblikjes. Vlijmscherp. Lekker als een dier daar aan snuffelt of er intrapt”, zegt Hofstra.

foto vuurwerkvandalisme: bosbaas Frank Hofstra toont de kapotte pvc-buizen in Waterpark Het Lankheet. Vuurwerkvandalisme rond de jaarwisseling heeft veel schade aangericht.

Gezien de schade aan de dikwandige afvoerpijpen moet het volgens hem zwaar vuurwerk zijn geweest. Hij vertelt dat deze buizen deel uitmaken van het systeem om het waterpeil in Het Lankheet te beheersen. “Dat werkt dus nu niet meer. Het peil is al gedaald.” Inspectie van het waterpark heeft uitgewezen dat de schade beperkt is gebleven tot de kidneypools. De andere kunstwerken zijn ongemoeid gelaten. “De exacte schade is nog moeilijk in te schatten. We wachten tot het voorjaar, als de watertemperatuur is gestegen. Dan gaan we zelf proberen om onder water de buizen te repareren. Lukt dat niet, dan zal er een loonwerker aan te pas moeten komen om nieuwe afvoerbuizen in te graven. Daar hangt een ander prijskaartje aan”, zegt Hofstra. “Zonde. Met dat geld hadden we andere mooie dingen kunnen doen.”

Wat hem stoort, is het ontbreken van respect voor de natuur, voor de gastvrijheid van Het Lankheet en voor de gebruikers van het landgoed. “Ruiters en hondenbezitters zoeken rond de jaarwisseling juist dit gebied op, omdat daar geen vuurwerkoverlast is. Die mensen waren stomverbaasd dat er geknal uit het bos kwam.”

De landgoedeigenaar heeft aangifte gedaan. Hij overweegt het Waterpark de komende jaarwisseling enkele dagen af te sluiten. Herman Zwiers, boswachter en buitengewoon opsporingsambtenaar van Het Lankheet, zou dat jammer vinden omdat het gebied veel wordt bezocht door liefhebbers van rust.

Zwiers roept de mensen die verantwoordelijk zijn voor de vernielingen op zich te melden via info@hetlankheet.nl . “We willen ze bewustmaken van wat ze hebben aangericht. En van welke gevolgen dit heeft voor de natuur.”

Tekst: TC Tubantia
Foto: Frans Nikkels
Categoriƫn: Het Waterpark
Labels: waterpark, lankheet, vuurwerk, vandalisme, jaarwisseling