Foto: Emiel Muijderman

Natuur als bron van inspiratie

Natascha Melten verzorgt pop-updiners en een high tea op houtwerf de Botterkolk in Het Lankheet. "Met wildvreemde mensen eten in de natuur inspireert."

Ze kwam op het idee in Frankrijk. Natascha Melten schuift met haar gezin, op vakantie, graag aan bij een table d’hotes. “Een grote tafel waar iedereen die er logeert samen eet met de eigenaren van het logeeradres.” Zoiets wilde ze ook in Haaksbergen, waar ze geboren is en sinds een paar jaar weer woont. “Met z’n allen aan een lange tafel die mooi is gedekt. Boeketjes veldbloemen en je laten verrassen door de streekproducten die op het menu staan. Met wildvreemde mensen eten. Dat inspireert.”

Dus zette ze vorig jaar voor het eerst een pop-updiner op bij Houtwerf de Botterkolk in het buitengebied van Haaksbergen. Drie avonden lang waren alle stoelen bezet.

Komend weekend opent ze het nieuwe pop-upseizoen met een high tea en een wandeling op Moederdag. In juli volgt een weekend met twee avonden een viergangendiner.

Op de locatie aan de Oliemolenweg waar het allemaal moet gebeuren, gebaart ze om zich heen. “Kijk, daar in het water”, wijst ze op de boomstammen die er drijven. “Dat zijn de stammen van dennenbomen. Als ze zijn gekapt, liggen ze een jaar lang in het water. Dan spoelen alle voedingsstoffen voor schimmels eruit en wordt het net zo duurzaam als hardhout.” Ze gaat voor naar de grote schuur van de houtwerf, waar de stammen worden neergelegd om te drogen. “Zie je dat de ‘muren’ kieren hebben? Zo kan de wind er doorheen en droogt het hout goed.” Van het hout worden in de timmerij meubels gemaakt, of Twentse veldschuren.

Overkapping

Aan de rand van het water, een zijtak van de Buurserbeek, staat onder de overkapping een houten tafel. Die heeft Natascha laten maken voor haar pop-uprestaurant. “Daar zijn geen bomen voor gekapt”, benadrukt ze. “De tafels zijn gemaakt van gesneuvelde eiken op het landgoed. De bomen waren aangetast door insecten.”

Toen Natascha Melten voor de eerste keer op de houtwerf kwam, wist ze niet wat ze zag. Ze deed met haar kinderen mee aan een activiteit van Het Lankheet en Natuurmonumenten. “Ik kende deze mooie plek helemaal niet. Dit is voor veel mensen verborgen gebleven.” Ze was enthousiast over de duurzame initiatieven van de houtwerf. “Wist je dat hier kroos wordt gekweekt dat Unipro als grondstof gebruikt voor hun kleefstoffen?”

Ze benaderde de eigenaren met de vraag of ze een diner mocht organiseren. Het mocht. Ze zocht en vond een kok, Patrick Paalman, die precies aanvoelt hoe Natascha het wil hebben. “Je moet het als kok leuk vinden om alles te regelen. Er moet gas komen, koelvoorzieningen, stroom. Als mensen dieetwensen hebben moet je dat vooraf weten. Je kunt niet spontaan even naar de groenteboer om de hoek.”

Haar initiatief is opgemerkt. Inmiddels is Natascha Melten ook actief in De Groene Waaier, een platform van de belangrijkste organisaties op natuurgebied in Haaksbergen zoals Het Lankheet, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Doel is het bedrijfsleven, horeca, sportverenigingen, de gemeente en betrokken burgers met elkaar te verbinden rond de natuur en het landschap in de omgeving. “Het dorp verbinden met de natuur, zowel op economisch gebied als recreatief of cultureel. Dat ligt heel dicht bij mij.”

Haaksbergen heeft prachtige kanten, dat wil ze laten zien met haar pop-updiner. En komende zondag met de high tea, waar een wandeling door Het Lankheet onder leiding van een gids aan vooraf gaat. “Ik wil dat mensen die hier komen, met een vakantiegevoel naar huis gaan.”

Reserveren voor het pop-updiner op 7 of 8 juli kan via popupdiners.nl. Voor de high tea op zondag 15 mei, zie facebook (popup diner Haaksbergen).

Tekst: Marjon Kok, TC Tubantia
Foto: Emiel Muijderman
Categoriƫn: De Houtvesterij, De Buurser Pot
Labels: buurserbeek, pop up, diner, restaurant, botenhuis, lankheet, buurser pot, houtschuur, houtvesterij