Foto: Reinier van Willigen

Anders omgaan met water

Watercafé in aanloop naar verkiezingen

De Groene Waaier houdt dinsdag een Watercafé in De Kappen. De Buurserbeek, als een door landbouwgebieden omzoomde rivier die natuurgebieden verbindt, staat centraal. “Het is de levensader van Haaksbergen”, zegt Wim Oltwater van De Groene Waaier.

Het is geen toeval dat dit Watercafé is gepland vlak voor de waterschapsverkiezingen op 20 maart. “Water is te belangrijk voor het dorp om je stem verloren te laten gaan”, zegt Wim Oltwater. In natuurcollectief De Groene Waaier werken Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Lankheet samen. “Vanuit de natuur beschouwd, is water een belangrijk element. Daarom hebben we Water Natuurlijk uitgenodigd. Een apolitieke partij die meedoet aan de waterschapsverkiezingen. De waarde van water is zo groot dat ze buiten het politieke gekrakeel moet blijven”, legt Oltwater uit.

Te gast zijn onder meer Haaksbergenaren Ellen Pot en Bernard Rouffaer. Voor Water Natuurlijk staan zij op de kandidatenlijst van respectievelijk Vechtstromen en Rijn en IJssel. Zij heeft een PvdA-hart, hij is een rasechte VVD’er. “Als je voor de natuur staat, vind je elkaar vanzelf”, zegt Rouffaer, landgoedeigenaar van Het Lankheet.

Op Haaksbergse bodem zitten natuur en landbouw op elkaars lip. Maar de tijden dat beide partijen lijnrecht tegenover elkaar stonden, zijn volgens het tweetal voorbij. De natuur gedijt bij een vochtige bodem, de landbouw bij goede afwatering. “Daar ligt een knelpunt. Samen moeten we werken aan oplossingen die voor alle partijen goed zijn”, laat Ellen Pot weten.

Bijgesteld

Door de klimaatverandering zijn inzichten over waterbeheer bijgesteld. “Ooit waren economische motieven leidend. Nu speelt ecologie een steeds grotere rol. Deze insteek zal uiteindelijk óók moeten leiden tot economisch voordeel. We moeten anders omgaan met water. Niet de rivier naar onze hand zetten, maar meegaan met de rivier. Je ziet groen en water terugkeren in dorpen en steden. Ook inwoners hebben een rol in het opvangen en bufferen van water.”

Het Watercafé begint met een presentatie over de Buurserbeek door Luc Jehee, adviseur water en gebiedsontwikkeling van de provincie Overijssel. “Daarna gaan we in gesprek met Livina Waanders en Antoinet van Helvoirt. Respectievelijk algemeen bestuurslid van Vechtstromen en heemraad van Rijn en IJssel. Het publiek kan actief deelnemen”, aldus Wim Oltwater.

Watercafé in De Kappen, dinsdag 12 maart. Aanvang 19.30 uur.

Tekst: TC Tubantia
Foto: Reinier van Willigen
Categoriën: Vloeiweiden, Het Lankheet, Het Waterpark
Labels: buurserbeek, groene waaier, haaksbergen