Toerclub HTFC bij de plek van de nieuwe route
Foto: Annina Romita

Mountainbikers

Ieder zijn eigen pad in het buitengebied. Mountainbikers rekenen af met de verschillende belangen.

Wandelaars, mountainbikers en ruiters hoeven elkaar niet meer in de weg te zitten. Fietstoerclub HTFC gaat in Het Lankheet een afgescheiden deel singletrack aanleggen.

Met de nieuwe singletrack vervalt een deel van de ruim 9 kilometer mountainbikeroute door het Honeschbos, tot aan de watertoren langs de oude N18. Het initiatief is genomen door de stichting mountainbikeroute van toerclub HTFC uit Haaksbergen, eigenaar van de MTB-route. De mountain­bikers willen zo afrekenen met de verschillende belangen van gebruikers en beheerders in het deel van het buitengebied rond de provinciegrens.

Coördinator Alexander Fianke van de mountainbikeroute (een van de langste van Nederland in beheer van een toerfietsvereniging), geeft aan dat het nog een hele klus zal worden met voortdurend overleg tussen betrokken beheerders van het Lankheet, de overkoepelende organisatie De Groene Waaier als ‘verbindende factor’ in het buitengebied en de fietsclub.

Langere route

“Het is een mooie uitdaging”, zegt Fianke. “We leveren ruim 9 kilometer aan route in, waarvan ruim 1 kilometer uit technische singletracks bestaat. Daarvoor in de plaats krijgen we aan de andere kant van het bos met 6,5 kilometer weliswaar minder route terug, maar daarvan bestaat wel 5,5 kilometer uit singletrack. De mountainbiker hoeft zich dus geen zorgen te maken. De lengte van de geliefde paadjes waarover hij z’n stuurmanskunst kan tonen, wordt substantieel langer.”

Stichtingsvoorzitter Wim Oltwater van natuurkoepel de Groene Waaier is tevreden met de aanpassing van de mountainbikeroute. “Daarmee krijgt elke categorie recreatieve gebruiker van Landgoed Het Lankheet haar eigen paden. De paden van wandelaars en recreatieve fietsers enerzijds en die van de mountainbikers anderzijds doorkruisen elkaar niet langer. Ze rijden en lopen elkaar daarmee niet meer in de weg. Dat geldt evenzeer voor ruiters en amazones op de ruiterpaden. Deze aanpassing geeft de nodige rust.”

Uit hele regio

De mountainbikeroute werd door toerclub HTFC aangelegd en in 2011 in gebruik genomen, en telt een totale lengte van 60 kilometer. Vanwege het grote aantal en bovendien ingenieus aangelegde, specifieke ATB-tracks (ook wel singletracks genoemd), trekt de route mountainbikeliefhebbers uit de hele regio en zelfs daarbuiten. “Daar is toen een traject van tien jaar aan voorafgegaan”, zegt voorzitter Niek Engelbarts van de stichting MTB-route Haaksbergen.

De onderhoudskosten worden gedekt met subsidie uit het routenetwerk van de regio. Financiële ruimte om meer dan alleen het noodzakelijke onderhoud te plegen, is er niet, geeft Engelbarts aan. “En die ruimte hebben we wel nodig. We krijgen met steeds meer regelgeving te maken en dat vertaalt zich vaak in geld. Je moet de veelvuldige inzet van vrijwilligers op gepaste wijze kunnen belonen, iets extra’s kunnen doen voor de natuurbeheerders en delen van de route tussendoor kunnen upgraden. Dat zit er na bijna tien jaar nog steeds niet in.”

Daarom doet de stichting via de website mtbroutehaaksbergen.nl een beroep op de gebruiker. Engelbarts: “We realiseren ons het vrijblijvende karakter, maar het is de enige manier om inkomsten te generen die je voor deze mooie route kunt aanwenden.”

Foto: Annina Romita
Categoriën: Het Lankheet, Belevenissen
Labels: mountainbike, lankheet, fietsen, wandelen