Priscilla Beentjes (l), beoogd boer en boerin Sabine en Gertjan Stokkers , Han ten Dam op plek van het biologische weiland in Het Lankheet, waar begonnen wordt met een 'herenboerderij'
Foto: Reinier van Willigen

Herenboerderij Het Lankheet zoekt leden: ‘Onze kennis en ervaring vullen elkaar mooi aan’

Een herenboerenproject halverwege Haaksbergen en Eibergen, op Het Lankheet. Twee biologische boeren zijn gevonden, de benodigde landbouwgrond is voorhanden. Nu de leden nog, die samen eigenaar worden van het coöperatieve gemengde boerenbedrijf.

Vanavond is de eerste van een serie inloopinfoavonden. „Dit concept laat zien dat er met kleinschalige landbouw een boterham is te verdienen.”

Een kleinschalige, duurzame vorm van landbouw, waar ook volgende generaties letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukken: dat is de drijfveer van de werkgroep Herenboeren Het Lankheet. Op dat landgoed gaat het gebeuren. Vleesvee op de (vloei)weiden. Varkens die in de aarde wroeten. Akkers met granen, vlinderbloemigen, aardappelen. Groenten in wisselteelt. En een boomgaard vol fruitsoorten. Boeren met de natuur en eten wat het seizoen schaft. En toch voor ‘supermarktprijzen’.

„Er is een hele burgerbeweging op gang gekomen”, zegt Priscylla Beentjes, één van de kartrekkers. Collega Han ten Dam: „We waren er snel uit. Het Lankheet wil meewerken om hier een herenboerderij te stichten. Op één voorwaarde: met Gertjan Stokkers als boer.” De maatschap Stokkers pacht enkele bioweiden op Het Lankheet. „Er is een vertrouwensrelatie opgebouwd”, verzekert Gertjan.

Gertjan Stokkers is beoogd boer/bedrijfsleider. In deeltijd, samen met biologisch tuinder en zorgboer Stefan Fokkink. „Onze kennis en ervaring vullen elkaar mooi aan.” Er zijn toekomstplannen voor meer. Zo heeft Sabine Stegeman, partner van boer Gertjan, plannen voor een kinderdagverblijf. Terwijl Fokkink en zijn partner een zorgboerderij overwegen. Verder heeft de herenboerderij een educatieve functie. Kinderen kunnen van dichtbij ervaren hoe voedsel wordt geproduceerd.

Leden gezocht

Herenboeren Het Lankheet zoekt nu leden uit onder meer Haaksbergen, Neede, Rietmolen, Eibergen, Rekken. De leden zijn mede-eigenaar van het boerenbedrijf. Behalve inleggeld betalen zij een maandelijkse contributie. „De leden kennen de boeren. Ze kunnen meehelpen. Met de handen in de grond, administratief werk of andere taken. Er is van alles te doen. En er komen allerlei mensen bijeen met hun eigen kennis en ideeën”, legt Priscylla uit. De werkgroep hoopt op een broedplaats voor nieuwe initiatieven.

Geïnteresseerden kunnen terecht op inloopavonden in het Veldwerkcentrum aan de Lankheterweg 6. De eerste is vanavond (11 oktober), volgende infosessies zijn 27 oktober, 8 en 24 november, 13 en 19 december. Aanvang 19:30 uur. Parkeerplaats op de hoek Oliemolenweg/Aaftinksweg.

Meer info: twente.herenboeren.nl

Bron: Tubantia

Tekst: Betty Morsinkhof / Tubantia
Foto: Reinier van Willigen
Categoriën: Landschap, Het Lankheet
Labels: herenboerderij, herenboeren, biologisch, landbouw, Gertjan Stokkers, Haaksbergen, Neede, Rietmolen, Eibergen, Rekken