Boomstammen drijven in het water voor de houtschuur

Over de Houtvesterij

Aan de Oliemolenweg is de houtwerf van het landgoed gevestigd: een houtwaterplaats, een droogschuur en een timmerij. De werf is gelegen aan de Botterkolk, een waterplas aan de Oude Omvloed, een zijbeek van de Buurserbeek die om de Oostendorper watermolen loopt.

Op deze locatie worden bomen gewaterd, een traditionele wijze van conserveren. Door de stammen in stromend water te leggen spoelen de voedingstoffen er uit, waardoor het hout minder vatbaar is voor schimmels en insecten.

De houtsoort die op het landgoed met name gewaterd wordt, is de grove den, lokaal ook de “koperden“ genoemd, vanwege zijn rode stam kleur. De bomen, die gewaterd worden, zijn 120 jaar en ouder. Deze zijn langzaam gegroeid en hebben een regelmatige houtstructuur met fijne jaarringen. Gewaterd kozijnhout is een begrip en uitermate geschikt voor restauratie van monumentale gebouwen en panden (rijks- en gemeentelijke monumenten). Het gewaterd grenen leent zich tevens goed voor de constructie van boerderijen en veldschuren. Daarnaast wordt het veel gebruikt voor het maken van tafels, stoelen, vloeren en trappen. Al deze producten vallen onder het keurmerk Streekeigen Hout.

Voor bestellingen en prijzen kunt u contact opnemen met de beheerder van de houtwerf Ronny Veelers, tel. 06 531 822 45 / email: houtvesterij@hetlankheet.nl

De houtwerf is eenmaal per maand te bezichtigen op de publieke rondleidingen op de eerste zaterdag van de maand of bel voor een afspraak.