De Buurser Pot
De Buurser pot is een kleine platbodem die in vroegere tijden ongeveer 1,5 ton vracht vervoerde tussen het Duitse Ahaus en Deventer. Er werd van alles vervoerd: boter, kaas, eieren, zout, azijn, olie, haring, stokvis, siroop, brandewijn, bier, lijn- en hennepzaad, traan, turf, teer, textiel, houtskool en papier. Een belangrijke grondstof uit Duitsland was de zogenaamde ‘poteerde’, witte klei bestemd voor de aardewerkindustrie in Deventer. De pot is een kleinere versie van de zogenaamde zomp, die ook nu weer vaart op de Berkel, de Regge en de Vecht. Met de pot is het vaarschema in Overijssel weer compleet, op alle grote beken wordt weer gevaren met overigens dezelfde lading: belangstellende toeristen.
Dit type scheepje voer op de Schipbeek, Buurserbeek en Ahauser Aa, drie namen voor dezelfde beek. Dit gebeurde vanaf de 15e eeuw tot halverwege de 19e eeuw. De pot werd geboomd, getrokken en waar mogelijk werd er gezeild. Met de komst van betere wegen en het spoor verdween de scheepvaart op de Overijsselse binnenwateren. Door de bouw van een replica van de Buurser pot ‘De Waterspreeuw’ herleeft een bijna vergeten geschiedenis. De Buurser pot vaart van mei tot november, op de woensdagen en in het weekend vanaf de houtwerf De Botterkolk aan de Oliemolenweg 1 en vanaf de stuw bij de Oostendorper watermolen.
De vrijwillige schippers nodigen u graag uit voor een unieke vaartocht met dit scheepje. U kunt genieten van de rust en de natuur van de Buurserbeek. De boot is met een electrische fluistermotor toegerust en draagt bij aan de beleving van het landschap. Onderweg vertellen de schippers over de geschiedenis van de vrachtscheepvaart, de bouw van deze schepen, natuur en landschap.